čtvrtek 13. června 2013

Která pohybová aktivita je pro mě vhodná?

Dnešní doba nabízí velké množství možností sportovního vyžití. Můžeme si jít do upravených parků zaběhat, projet na kolečkových bruslích či využít cyklostezek. Ve spoustě měst se objevuje přírodní fitness, které nabízí v krásných dnech velice zajímavé vyžití. Velká část lidí navštěvuje hromadné formy cvičení jako jsou aerobik, zumba, pilates, spinning a nespočet dalších hromadných aktivit.

Kterou aktivitu si vybrat z té velké nabídky? Především takový
pohyb, který vás bude bavit a takovou hodinu která bude uzpůsobena nebo se alespoň bude přibližovat vašim potřebám.

Jak to myslím?

Každý organismus je jiný a především u hromadných forem cvičení je velice těžké, aby se trenér či instruktor  trefil do tempa a objemu tréninku, aby byl  vyhovující pro všechny.  Může nastat situace, že vaše kamarádka hubne, váš kamarád hubne a vy pořád a pořád nic.  Jeden z důvodů může být právě tempo a objem tréninku, který není pro váš organismus z hlediska spalování tuků zrovna ideální.  I když se bude zlepšovat vaše kondice, spalování tuků v případě snahy o hubnutí nebude efektivní. Další doporučení dostávají lidé od svých kamarádů a kamarádek, „chodím na spinning a je to super, cítím se skvěle a kila jdou dolů“. To je super informace a proto jdeme rychle na spinning. Po pár týdnech zjišťujeme, že se váha nehýbe, že nám rostou stehna. Není to špatný výběr pohybové aktivity, nýbrž lekcí. Hodiny jsou vedeny jiným způsobem než jsou naše potřeby. Pravděpodobně jste si vybrali tréninky, které jsou silové, jezdí se hodně do „kopců“ apod..

S tempem neboli intenzitou a objemem tréninku mají lidé všeobecně problém. Lidé jdou na první trénink a chtěli by překonávat rekordy. V nastaveném tempu však vydrží 5 či 10 minut.  Chcete-li hubnout potřebujete, zvláště začátečníci, mírné temp. Tím umožníte tělu zvládnout velký objem tréninku tzn. větší počet kilometrů nebo větší počet minut. Čím intenzivnější bude váš pohyb, tím méně vydržíte.
Na druhou stranu také musíme poukázat na nízkou intenzitu cvičení. Budete-li navštěvovat například pouze pilates, vaše tělo bude pevnější a pevnější, ale může se stát, že se vám vaše oblečení stane menším a menším.

Poflakování

„Poflakuje se po parku, poflakuje se na běžícím páse“, takovým způsobem by vás mělo vnímat okolí kde sportujete. Litry potu a bolestivé výrazy v obličeji nechte pro vrcholové sportovce, kteří se připravují na závody a mají zcela jiné tréninkové potřeby.

Jeden příklad z hodin aerobiků a dalších podobných aktivit. Končí hodina a všechny účastnice odchází totálně upocené. I když chodí pravidelně tak většina z nich není štíhlá. Mají pevné postavy, ale ke štíhlému tělu se nemohou „prokousat“. Samozřejmě že i v těchto hodinách jsou  ženy štíhlé, ale až na výjimky tyto ženy najdete v parku, na běžeckých pásech, kolech či kolečkových bruslích nebo v jiném pohybu o nízké intenzitě.


Intenzita a objem tréninku to jsou důležité prvky, které budou stát za úspěchem vašeho snažení. Jakou formu aktivity zvolíte je na vás. Ta která je vám blízká, ta která je vám příjemná, ta by se měla stát součástí vašich dalších dnů. Pokud máte psa, je například do začátku ideální 45 minutová procházka, na které sem tam pár desítek metrů popoběhnete. 

Žádné komentáře:

Okomentovat